top of page

Hur du definierar din målgrupp


wiklex bloggen hur du definierar din målgrupp en webbyrå i stockholm som får alla att synas
Hur du definierar din målgrupp

Som företagare, är produktutveckling bara en liten del av arbetet. För att verkligen bli framgångsrik måste du sprida ditt erbjudande med världen. Första steget är att skaffa dig en professionell och modern hemsida och använd den som grund för att sätta ihop en väl genomtänkt marknadsföringsstrategi. Jag rekommenderar så klart att man låter en professionell webbyrå bygga hemsidan men det är förståligt att inte alla företagare har kapitalet eller kunskapen om hur man anlitar en webbyrå som man kan lita på. Som tur är finns det webbyråer som t ex vi på Wiklex som erbjuder våra tjänster i ett heltäckande och paketerat prenumerationsformat vilket gör det möjligt för alla företag, små som stora, att synas professionellt, modernt och unikt. Det är viktigt att ens hemsida sticker ut ur mängden och det är väldigt svårt att uppnå något unikt om man baserar sin hemsida på standardiserade mallar.


Men innan du börjar marknadsföra dina tjänster för världen, ta dig en stund att fundera över vem den bästa målgruppen är för dina produkter och tjänster. Jag vet att det är frestande att rikta sig mot så många som möjligt, men tänk på detta: Är det troligt att träffa ett mål om du siktar i flera olika riktningar, eller kommer du att få fler fullträffar om du koncentrerar all din energi på mittenpunkten?


Det är där riktad marknadsföring kommer in. Just inriktning är nyckeln för att konvertera leads till kunder. Ju mer relevant och specifik din målgrupp är, desto större är sannolikheten att de kommer att vara intresserade av dina produkter/tjänster.


Fortsätt läsa för att lära dig mer om denna praxis och hitta experttips för att definiera din målgrupp.


Vad är en målgrupp?


Din målgrupp, även kallad målmarknad, är den specifika grupp människor som din produkt eller tjänst syftar till. Med andra ord är de den främsta målgruppen för din marknadsföringsstrategi.


En målgrupp kan vara sammansatt av en bred grupp, till exempel kvinnor i Sverige, eller den kan vara ganska snäv, som stads-, hälso-medvetna, vegetariska kvinnor i Göteborg. Den grupp du väljer beror på de specifika konsumentbehov som din produkt mättar.


För att hitta din målgrupp måste du börja med att analysera data om dina kunder och konkurrenter. Så här gör du:


Hur du bestämmer din målmarknad


 1. Analysera dina befintliga kunder

 2. Känn till fördelarna med dina produkter/tjänster

 3. Undersök & Analysera dina konkurrenter

 4. Segmentera dina kunder (dela in i grupper)

 5. Skriv en förklaring av din målgrupp

 6. Förfina din forskning


1. Analysera dina befintliga kunder


Det första steget i att definiera din målgrupp är att lära dig mer om dina befintliga kunder. Även om du just har startat ett företag och inte har många kunder ännu, kommer de här metoderna att vara praktiska längre fram.


Börja med att samla in information om nuvarande och tidigare köpare och försök att identifiera de definierande egenskaper som dessa kunder har gemensamt. Denna information hjälper dig att marknadsföra din produkt till personer med liknande intressen.


Du kan hitta den här informationen med hjälp av mätvärden från ert webbplatsanalysverktyg, samt sociala medier och e-postmarknadsföringsanalysplattformar.


Vissa mätvärden som du bör överväga inkluderar:

 • Ålder: Delar dina kunder ett gemensamt decennium eller en generation? Är det millennials, äldre vuxna eller något däremellan?

 • Plats: Var i världen bor de flesta av dina kunder? Tänk på de olika städerna, länderna och regionerna.

 • Språk: Vilka språk talar dina kunder? Kom ihåg att dina kunders språk inte nödvändigtvis är det dominerande språket i deras land.

 • Spenderingskraft: Tänk på socioekonomiska faktorer som kan påverka dina kunder. Hur mycket pengar är de villiga eller kan de spendera?

 • Hobby och karriär: Vad tycker dina kunder om att göra? Vad är deras yrken, och vad gör de på fritiden?

 • Livsfas: Var är dina kunder i livet? Är det högskolestudenter? Nya föräldrar? Pensionärer?


Om ditt företag är B2B snarare än B2C, vill du leta efter företagens egenskaper snarare än enskilda konsumenter. Dessa egenskaper inkluderar:

 • Affärsstorlek: Är de företag som köper från dig små, medelstora eller stora?

 • Plats: Var är dessa företag fysiskt belägna?

 • Branscher: Vilka branscher är de flesta av dessa företag i?

 • Budget: Hur har dessa företag samlat in pengar? Tänk på hur mycket de skulle vara villiga eller kunna spendera på produkter som din.

Var noga med att spåra denna information på ett ordnat sätt så att du kan hålla din data organiserade och enkelt identifiera trender. Genom att analysera dessa trender kan du identifiera delade egenskaper i din kundbas. Dessa egenskaper kommer att bidra med information till dina kommande marknadsföringsinsatser och styra din strategi mot din målgrupp.


2. Känn till fördelarna med dina produkter/tjänster


Nästa steg för att definiera din målgrupp är att förstå kundens anledning till att köpa din produkt. För att förstår det måste du se saker och ting från dina kunders perspektiv. Tänk på vad som motiverar dem att köpa från ditt företag snarare än en konkurrent. Du kan ta del av den informationen främst genom att prata direkt med dina kunder och genom att be om recensioner.


Lär känna fördelarna - och inte bara funktionerna - för din produkt eller tjänst. Funktionerna är din produkts egenskaper. Om ditt företag till exempel säljer resväskor kan du beskriva din produkt som liten, kompakt och har flera fack. Dina produkters fördelar är å andra sidan fördelarna det ger för dina kunder. Tänk på hur din produkt gör någons liv bättre eller lättare. Den kompakta resväskan med flera fack erbjuder fördelarna som att vara lätt att bära men med mycket plats för småsaker. Den ultimata frågan är egentligen vilka problem löser dina produkter/tjänster?


Att lära sig om de specifika behov som din produkt/tjänst uppfyller hjälper dig att rikta dig mot din målgrupp. För resväskaföretaget som diskuterats ovan skulle till exempel målmarknaden vara människor som drar nytta av en enkel men praktisk resväska - till exempel affärsresenärer som åker på korta men frekventa resor.


3. Undersök och analysera dina konkurrenter


Skala av ytterligare på din målgrupp genom att titta på vilka målgrupper dina konkurrenter siktar på. Du har naturligtvis inte tillgång till deras kundanalysdata men du kan dock på ett ungefär ta reda på vem dessa kunder kan vara genom att göra en SWOT-analys av dina konkurrenter.


Besök deras webbplatser, bloggar och sociala kanaler. Försök lista ut vem deras målgrupp är baserat på deras innehåll, strategi för innehållsmarknadsföring och hur de marknadsför sitt varumärke på sociala medier. Du kommer sannolikt att kunna få fram detaljer om deras målgrupp baserat på deras branding och ton. Du kan också leta efter kommentarer på deras sociala mediesidor för att se vilka typer av människor som engagerar sig i deras inlägg. Lite stalker alert, men ett väldigt effektivt sätt att definiera er målgrupp!


Titta särskilt på deras mest framgångsrika sociala medier och blogginlägg. Har dessa innehållsdelar något gemensamt vad gäller deras erbjudande eller varumärke? Vilka intressen eller behov tar de upp? Använd denna information för att förstå vilken typ av egenskaper eller fördelar som tilltalar konsumenterna inom din bransch mest.


4. Segmentera dina kunder


Just nu har du samlat information om dina målgrupps egenskaper och intressen. Nu är det dags att använda den informationen för att tydligt definiera dina kundtyper. Dessa kundtyper kommer att ligga till grund för din målgrupp.


Det bästa sättet att göra detta är genom en process som kallas segmentering. Det handlar om att dela dina kunder i olika grupper, eller segment, baserat på deras delade kvaliteter.


Du kan dela in dina kunder baserat på:

 • Geografi: Fysisk plats, oavsett om det är din egen stad eller en annan del av världen. Observera att om dina kunder är belägna runt om i världen kan du behöva skapa en flerspråkig webbplats samt lokala annonser och marknadsföringsmaterial.

 • Demografi: Egenskaper som ålder, kön, ras eller etnicitet, inkomstnivå eller civilstånd.

 • Psykograf: Inre egenskaper som personlighet, livsstil eller personliga värden. Dessa är ofta en produkt av geografiska och demografiska faktorer som plats, generation eller livsfas.

 • Beteende: Upplevda kvaliteter baserade på beteende online, som köpares beredskap eller användningsfrekvens.


Om du är ett B2B-företag använder du liknande egenskaper men tillämpar dem på företag. Tänk på fast demografi - känd som firmografi - som bransch, plats, kundstorlek, affärsstruktur och prestanda.


För att få en djupare förståelse för dina segment kan du också skapa en "Customer Avatar". "Customer Avatar" är en påhittad karaktärer med egenskaper och beteenden som liknar dina typiska kunder. Varje Avatar man skapar har ett namn och sin helt egna personlighet. I slutändan representerar denna fiktiva karaktär din målgrupp och hjälper dig att få inblick i dina faktiska kunders behov, önskningar och livsstil. Tanken är att det ska bli lättare att identifiera dina kunders behov om du ser på de som en faktisk människa med ett namn än bara en siffra i statistiken.


5. Skriv en förklaring av din målgrupp


Nu när du har bestämt de definierande funktionerna för din målgrupp är det dags att skriva ner dina resultat på papper. Skriv ner en målgruppsförklaring som fokuserar på de viktigaste målgruppsegenskaperna som du har identifierat i din research.


Din förklaring bör innehålla:

 • Demografisk information om din målmarknad, till exempel kön och ålder

 • Geografisk plats för din målmarknad

 • Viktiga intressen för din målmarknad


Sedan summerar du det i en enda mening. Till exempel:

"Vår målmarknad är kvinnor i 30- 40 års åldern som bor i Stockholm och tycker om avslappnad, bekvämt mode."


Att ha ett tydligt uttalande om vem din målgrupp är kommer att hjälpa till att hålla ditt varumärkes- och marknadsföringsarbete konsekvent genom hela er marknadsföring. Det kommer också att vara användbart när du gör ändringar inom ditt företags uppdrag så att det är så relevant som möjligt för din målgrupp.


06. Förfina din forskning


Att definiera din målmarknad är baserad på grundlig research, men det betyder inte att det kommer att bli perfekt första gången. Även efter att du har identifierat din målgrupp måste du fortfarande testa och experimentera för att få en allt mer exakt bild av dina kunder. Att hålla dig uppdaterad med din marknadsundersökning kan också hjälpa dig att hålla jämna steg med tiden, eftersom konsumentintressen förändras genom åren med den tekniska utvecklingen, generationens attityder och förbipasserande trender.


För att begränsa din målgrupp måste du A / B testa dina inriktningar. Utveckla en marknadsföringsstrategi på sociala medier och analysera dina kunders engagemang och klickantal. Du kan också skapa dig en bättre grund att stå på genom att använda en webbyrå som tex Wiklex som hjälper hundratals företag att analysera och utvärdera deras resultat varje år.


Baserat på resultaten kan du behöva justera din marknadsföringsstrategi eller ändra din målgruppsförklaring. Sammanfattningen är att bygga ett varumärke som resonerar starkt med din målgrupp. Kom ihåg att ju mer riktat ditt innehåll är, desto högre kommer din konverteringsgrad att vara.

Comments


PRENUMERERA

Vi meddelar dig när vi släpper nytt innehåll så att du alltid har den senaste informationen om allt du behöver för att lyckas med din hemsida!

Super! Du prenumererar nu på Wiklex Bloggen.

bottom of page