top of page

11 viktiga mätvärden för att spåra er hemsidas prestationer

Uppdaterat: 29 maj 2020


wiklex bloggen 11 viktiga mätvärden för att spåra er hemsidas prestationer webbyrå stockholm som får alla att synas

En av de viktigaste frågorna man dagligen ska ställa sig som företagare är "Når vi våra mål?" När det kommer till er hemsida och era mål med er digitala närvaro är ett av de bästa sätten att veta om ni når era mål genom att spåra er trafik och era konverteringar på er hemsida. Det gör man enklast genom att använda sig av digitala analyseringsverktyg. Det flesta som hållit på med analysering av hemsidor känner nog till Google Analytics.


Enligt Google Analytics använder mer än 70 miljoner webbplatser analysverktyg för att samla in, mäta och utvärdera hemsidans prestanda och prestationer. Om man inte utnyttjar dessa mätvärden har man en allvarlig konkurrensnackdel.


Vad är mätvärden, och varför är de viktiga?


Webstatistik är måtten på åtgärder som vidtagits på en hemsida, till exempel sidvisningar eller konverteringar. Att analysera dessa mätvärden kan avslöja problem och trender som kan användas för att förbättra effektiviteten på din hemsida.


Webstatistik är också en nyckelfaktor när du spårar dina kunders mål och viktiga prestationsindikatorer (Key Performance Indicators (KPI)). Det finns ett brett utbud av mätvärden som du kan använda dig av för att mäta framgången på din hemsida. Du kan bland annat samla in dataanalys för er blogg, webbplatsbokningar och webbutik. Därför är det viktigt att ställa in kvantitativa KPI:er med definierade nummer (referenser så man enkelt kan spåra resultat). Genom att spåra och analysera er trafik kan ni till exempel lära er mer om era kunders beteende och därmed vidta åtgärder som leder till fler konverteringar och därmed öka era intäkter.


Definiera era mål och er strategi


En stor fördel med digital marknadsföring är att nästan alla händelser på er hemsida kan spåras och mätas. Man kan spåra allt från försäljning till delningar på facebook, vilket betyder att det finns ett oändligt antal mätvärden du kan samla in. Så hur bestämmer du vilka mätvärden som ska mätas?


Branschexperter rekommenderar att du börjar med dina primära mål som ni i er verksamhet vill uppnå. De flesta företag mäter framgång genom att definiera ett mål och mäta KPI:er för sina hemsidor.


Här är ett exempel på hur er strategi kan se ut baserat på era mål inom företaget:

 1. Affärsmål: Öka intäkterna

 2. Webbplatsmål: Generera fler leads

 3. Webbplats KPI: öka konverteringen i kontaktformuläret (få fler att fylla i kontaktformuläret)

För att få ihop en lyckad mätning och analys är det viktigt med tydliga mål. Om vi fortsätter på exemplet ovan så är målet med hemsidan att få fler att fylla i kontaktformuläret. Sätt då ett (rimligt) mål på hur många konverteringar ni vill uppnå per månad. Sätt också deadlines så att ni inte mäter samma grejor hur länge som helst. Er strategi ska vara välplanerad: vad händer om ni inte uppnår ett visst mål? Vilka åtgärder ska ni vidta då?


En annan viktig del är att om ni sätter en mättid på 60 dagar (2 månader) så betyder det inte att ni ska överge hemsidan i 60 dagar och sen komma tillbaka och se vad ni fått för resultat. Tvärt om, ni ska dagligen analysera utveckligen och göra småändringar där det behövs för att säkerställa att ni uppnår era mål.


Efter 60 dagar (och dagligt arbete) tar ni resultatet av era webbplatsmätningar och jämför dem med era uppsatta mål för att se om ni har uppnått dem. Genom att fokusera på era mål kan ni arbeta för att skapa uppnåeliga (realistiska) mål och arbeta mot dem med hjälp av mätvärden för att spåra er framsteg. Ni kanske satte för höga mål till att börja med? Då är det dags att tänka om och sätta realistiska mål som ni faktiskt kan uppnå. Det är bättre att ta små men hållbara steg än att ta stora och osäkra steg.


Ni kanske inte lyckades nå målet? Synd.. Utvärdera! Vad kunde ni gjort bättre? Vad har ni missat? Med datan ni fått in på varje specifikt mätvärde kan ni göra en sammanställning av vad som eventuellt gick fel. Vidare kan ni då också utveckla er strategi och göra nödvändiga ändringar på er webbplats. När ni vidtagit de åtgärder ni kommit fram till är det dags att mäta igen.


När ni spårat era mätvärden en period till kan ni börja jämföra med tidigare period och se vad som gick bättre och vad som gick sämre. Det är nu ni börjar få riktiga resultat och det nu ni kan börja fatta kloka beslut. För varje test ni gör ser ni vad som funkar och vad som inte funkar och därmed kan ni utveckla er hemsida till att bli så bra den bara kan. Er strategi är grunden för er hemsidas framgång.


11 webbplatsmätningar som du verkligen bör spåra


Att välja vilka mätvärden som ska spåras på din hemsida kan vara överväldigande då det är svårt att veta vilka mätvärden som faktiskt är betydelsefulla. Ofta kan många av mätvärdena användas tillsammans för att bekräfta resultat och leda dig till nya. Därför har vi samlat en lista med 11 viktiga mätvärden som du bör mäta.

 1. Antal besök på webbplatsen (trafik)

 2. Toppsidor

 3. Trafikkällor

 4. Utgångssidor

 5. Avvisningsfrekvens (bounce rate)

 6. Konverteringsfrekvens

 7. Kostnad per konvertering

 8. Tid spenderad på sidan

 9. Interaktioner per besök

 10. Värde per besök

 11. Nya kontra återkommande besökare


1. Besök på webbplatsen

Hur mycket trafik lockar din hemsida? Det här mätvärdet spårar hur många unika besökare som finns på hemsidan vid en viss tidpunkt, oavsett om de kommer in på hemsidans startsida, undersida eller en bloggartikel. För att bättre förstå kundens beteende bör du mäta trafikmängden inom en viss tidsram. Du kan till exempel spåra webbplatsens aktivitet under de senaste sju dagarna, 3 veckorna eller de senaste 2 månaderna.


Webbplatsbesök kan indikera om besökare tycker webbplatsinnehåll är relevant och engagerande och om en kampanj driver trafik till webbplatsen. En framgångsrik kampanj visar en stadig tillväxt hos unika besökare på webbplatsen. När besökssiffran börjar sjunka kan det vara dags att justera din kampanj.


2. Toppsidor

Gräva lite djupare, vilka är de mest populära sidorna på din hemsida? Att känna till denna information ger en mer detaljerad bild av vilka sidor och vilket innehåll som engagerar era besökare. För att ta reda på vilka sidor som har bäst prestanda på sökmotorer kan du använda verktyg som Google Search Console.


Dina tio bästa sidor kan rankas högt för SEO (sökmotoroptimering). Att spåra din SEO ger dig insikt om vad som fungerar och hjälper dig att justera innehåll på mindre populära sidor. På så sätt kommer du att fatta kloka beslut om hur man växer och hur du kan utveckla ert innehåll. Det här mätvärdet kan också visa webbplatsens toppsidor i sociala delningar, som du kan använda för att finjustera strategin för er strategi på sociala medier.


3. Trafikkällor

Att veta vart dina kunder kommer ifrån (källor) är viktigt. Det ger dig information om vart du ska investera din tid, energi och pengar. Så, hur landar besökare på din hemsida i första hand?


Det finns tre huvudsakliga trafikkällor:

 • Direkt (URL): Besökare skrev webbadressen direkt i webbläsare

 • Sök: Besökare som upptäckts i sökmotorresultaten (SERP)

 • Hänvisning: Besökare som kom från en annan webbplats (tex Facebook eller Instagram)

Det är också viktigt att veta vilken enhet en besökare använder när den surfar på din hemsida. Du kan spåra och samla in mätvärden för att se vilka enheter besökarna använder, vare sig det är mobil, surfplatta eller stationär dator.


Genom att titta på de olika trafikkällorna kan du bättre förstå vilken kampanj som ger resultat och på det viset satsa mer för att driva mer trafik till din hemsida. Om trafikmängden från en viss källa råkar vara låg, är det dags att göra justeringar.


Här är några viktiga indikatorer att se efter när du mäter trafik:

 • En ökning i söktrafiken visar att dina senaste ändringar är en framgång

 • En ökning med bara 3% i direkt trafik indikerar att din nya e-postkampanj behöver justeras, till exempel granska innehåll och målgrupp.

 • En ökning av hänvisningsbesökare spåras till omnämnanden av din verksamhet i bloggar och sociala inlägg. Ett bra tips är att stärka relationerna till dessa märken och bloggare för att få ännu mer trafik.

4. Avvisningsfrekvens

En "bounce" är när någon besöker din webbplats och nästan direkt stänger ner din hemsida. Höga avvisningsfrekvenser bör tas på största allvar, eftersom att varje "bounce" representerar en förlorad affärsmöjlighet.


Kom ihåg att studier visar att de flesta besökare spenderar mindre än 15 sekunder på en sida direkt efter att de öppnat den. Om du inte fångar deras intresse inom det tidsintervallet kommer de att lämna hemsidan och gå till en konkurrent.

Om din hemsida har en hög avvisningsfrekvens bör du redogöra för vad som orsakar dem. Prata med din webbdesigner och analysera avvisningsfrekvensen tillsammans för att ta fram en strategi som behövs för att säkerställa att ni inte tappar trafik på grund av design eller laddningstid.


Några vanliga orsaker till höga avvisningsfrekvenser inkluderar:

 • Svaga eller irrelevanta trafikkällor

 • Överkomplicerade kassaprocesser

 • Landningssidor med dålig användarvänlighet

 • Dålig eller omodern webbdesign

 • Långsamma laddningstider

När du har identifierat vad som orsakar avvisningsfrekvensen på en sida bör du göra ändringar för en bättre användarupplevelse så snart som möjligt.


5. Utgångssidor

En utgångssida är den sista sidan som besökts innan en användare lämnar din hemsida. Detta mätvärde mäter besökare som besöker flera webbplatser och lämnar utan att konvertera, prenumerera eller fullfölja något uppmaning (Call to Action (CTA)).


Det är viktigt att veta på vilka sidor besökarna väljer att lämna hemsidan. När du vet vilka sidor som leder till flest antal utgångar kan du analysera anledningen och vidta åtgärder baserat på resultatet. Ett väldigt bra sätt att ta reda på vad det är som gör att besökarna lämnar sidan är att tittat på vilken information de läst, hur långt ner de hunnit scrolla och vilka knappar de velat klicka på men valt att lämna istället.

Du kan till exempel jämföra målsidor med höga utgångsfrekvenser till sidor med höga konverteringsfrekvenser. Detta hjälper dig att identifiera områden att förbättra, till exempel innehåll, design och navigering.


Om besökare lämnar hemsidan under en köpprocess, se till att se över hur ni kan optimera er köp- och betalupplevelse så att den går så snabbt som möjligt. Du kan göra detta genom att minska antalet steg och sidor som krävs för att slutföra ett köp.


6. Konverteringsfrekvens

Konverteringsfrekvensen mäter andelen personer som vidtar specifika åtgärder ni satt upp på er hemsida. Detta kan vara att slutföra ett köp online eller fylla i ett kontaktformulär. Enklast blir att sätta upp konverteringssidor i ditt analyseringsverktyg och se till att kunden aldrig kan hamna på sidan om de inte slutfört en viss åtgärd. På det sättet kan ni mäta exakt hur många av era besökare som konverteras. Formeln blir då Totala antalet besökare som sett konverteringssidan delat på Totala antalet besökare på er hemsida (eller landningssida) gånger 100 är lika med hur många procent av era besökare som konverteras.


Exempel:

En av våra kunder startade en facebook-kampanj och byggde en specifik landningssida för den kampanjen. Landningssidan var självklart designad och optimerad för att konvertera så många besökare som möjligt. De skapade en spårbar länk till landningssidan (en UTM URL) och använde enbart den länken i sin marknadsföring på sin Facebook sida. De lyckades få in totalt 9 733 till sin landningssida. På landningssidan hade kunden satt upp en åtgärd (Call to Action (CTA)) som de döpte "Registrera dig idag" (förutom massa bra och konkret information om deras kampanj såklart). Av de totala besökarna valde 5 919 besökare att klicka på CTA-knappen som ledde de till ett registreringsformulär. Av de 2 919 besökarna valde 1 775 personer att registrera sig.


För att räkna ut konverteringsgraden på kampanjen använde de formeln jag nämnde ovan:

1 775 konverterade kunder / 9 733 totalt antal besökare x 100 = ca 18%


Resultatet av kampanjen blev alltså att 18% av deras totala besökare som genererades från kampanjen konverterades till registrerade kunder. Med den informationen kan man nu gå tillbaka och se över eventuella ändringar och åtgärder som behövs för att öka konverteringsgraden på just de sidorna.


Du får ännu mer insikt när du mäter konverteringsgraden för varje sida och hela webbplatsen. Detta ger dig en bättre förståelse för vilka strategier som fungerar och ger dig möjlighet att förbättra sidor med lägre konverteringsgrad.


Låga konverteringsfrekvenser innebär vanligtvis att din hemsida lockar fel trafik eller att innehållet inte engagerar era besökare tillräckligt mycket. Med det i åtanke, prova att uppdatera innehållet, designen och andra element på sidor med låg konverteringsgrad.


7. Kostnad per konvertering

Kostnad per konvertering (Cost per click (CPC)) är vad det kostar för varje konverterad kund. Värdet mäter förhållandet mellan annonsvisningar, antalet besökare och klick och antalet framgångsrika konverteringar. Det här otroligt viktiga mätvärdet kan användas för att tydligt spåra framgången för en marknadsföringskampanj.


För att minska kostnaden per konvertering, överväg billigare strategier för att locka besökare och övertyga dem att konvertera. Det absolut största problemet brukar vara att få in trafiken till att börja med. Det är där man måste lägga störst fokus. Och det räcker inte bara med att få in vilken trafik som helst utan man måste rikta sin marknadsföring mot en specifik målgrupp för att verkligen uppnå bästa resultat. Hög avvisningsfrekvens och låg konverteringsgrad beror oftast på att man inte har nått rätt målgrupp till att börja med.


8. Genomsnittlig besökstid

Detta mätvärde mäter den genomsnittliga tidslängden som en besökare tillbringar per besök och på specifika webbsidor.


Genomsnittlig besökstid hjälper dig att förstå två viktiga faktorer:

 • Innehållskvalitet: Långa sidobesök indikerar att besökare tycker att innehållet är relevant och engagerande. Korta besök betyder att det är dags att granska sidans innehåll igen eller målgruppen.

 • SEO-ranking: Långa sidobesök stärker SEO-rankningen. Google och andra sökmotorer använder den här webbplatsens statistik för att bestämma en hemsidas innehållskvalitet och var den rankas på sidan.

För en bättre förståelse av innehållskvaliteten kan du jämföra tidsvaraktighetsmätvärdet med besökarens interaktioner på en specifik sida. Om sidans tidsperiod är hög och interaktioner per besök är låg kan innehållet vara en återvändsgränd för användaren. Detta kommer att vara en bra indikator på vilka sidor som behöver optimeras.


9. Interaktioner per besök

Interaktion per besök visar antalet och typen av åtgärder en användare gör på en webbsida. Den här webbplatsens statistik är värdefull, eftersom du kan få ny insikt i användarnas beteende varje gång de interagerar med hemsidan.


Målet är att använda datan för att bättre förstå användarresan och göra justeringar på hemsidan för att öka konverteringsgraden. Låt oss till exempel säga att nedladdningarna av din nya e-bok leder till fler konverteringar. Detta innebär att du bör hitta fler sätt att driva trafik till det innehållet och se om du kommer att öka konverteringar.


10. Värde per besök

Det här mätvärdet visar hur mycket värde du faktiskt får ut ur trafiken som du får in till din hemsida. Värde per besök kan hjälpa dig att prioritera dina kampanjer och göra ändringar i de som behöver förbättras.


Att definiera värdet för varje webbplats kommer dock att variera. Det enklaste tillvägagångssättet är att dela antalet unika besökare med intäktsbeloppet gånger 100.


Ett bra sätt att mäta konverteringar är att bädda in anpassade koder i kundvagnar för att visa vilka sidor som leder till flest konverteringar och hur människor anländer till dessa sidor. Att spåra dessa värden över tid visar vilka sidor som fungerar och vilka som behöver omarbetas för att få fler konverteringar.


11. Nya kontra återkommande besökare

Hemsidor har två olika typer av besökare: nya och återkommande. Solklart, right? Varje målgrupp har sina egna sätt att interagera med en hemsida. För att ge var och en den bästa upplevelsen, använd mätvärden för att titta noga på konverteringsgraden för återkommande besökare. Detta är viktigt eftersom återkommande besökare indikerar ett starkare intresse för din hemsida. Dessutom är de mycket mer benägna att bli betalande kunder i jämförelse med nya besökare.


För att ge en återkommande besökare en fantastisk upplevelse, använd mätvärden för att ta reda på om den besökaren konverterade vid tidigare besök. Om du kommer fram till att de inte gjorde det kan du försöka hitta sätt du kan påverka dem till att konvertera när de kommer tillbaka.


Här är några sätt att sköta relationer med återkommande besökare:

 • Erbjuda exklusiva erbjudanden eller kuponger

 • Skicka inbjudningar för att ladda ner innehåll, slutföra en undersökning eller gå med i en e-postlista

 • E-post nyhetsbrev med länkar tillbaka till din hemsida


För första gången besökare, fokusera på att förbättra första intrycket. Sätt in dig i dina kunders skor och analysera vad de ser när de landar på din hemsida.


Ställ dig själv dessa frågor när du tittar på din webbplats:

 • Är webbplatsens design engagerande?

 • Är innehållet relevant för din målgrupp?

 • Är navigering användarvänlig?

 • Laddar sidorna långsamt?


Att spåra och analysera är ett never-ending-job, det finns inga snabba lösningar utan det tar tid och du behöver arbeta med det löpande. Se till att sätta upp dessa mätvärden i ditt analyseringsverktyg eller be din webbyrå hjälpa dig. Om du inte vet hur det går för din hemsida kan du omöjligt utveckla din verksamhet och din hemsida.


Visste du att vi på Wiklex är en webbyrå som erbjuder våra kunder en helhetslösning för deras hemsidor. Vill du också ha en webbyrå som stöttar, informerar och alltid finns där? Hör av dig. Allt börjar med ett samtal! ;) // Josef Elias

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


PRENUMERERA

Vi meddelar dig när vi släpper nytt innehåll så att du alltid har den senaste informationen om allt du behöver för att lyckas med din hemsida!

Super! Du prenumererar nu på Wiklex Bloggen.

bottom of page