top of page

11 viktiga mätvärden för att spåra er hemsidas prestationer

Uppdaterat: 29 maj 2020


wiklex bloggen 11 viktiga mätvärden för att spåra er hemsidas prestationer webbyrå stockholm som får alla att synas

En av de viktigaste frågorna man dagligen ska ställa sig som företagare är "Når vi våra mål?" När det kommer till er hemsida och era mål med er digitala närvaro är ett av de bästa sätten att veta om ni når era mål genom att spåra er trafik och era konverteringar på er hemsida. Det gör man enklast genom att använda sig av digitala analyseringsverktyg. Det flesta som hållit på med analysering av hemsidor känner nog till Google Analytics.


Enligt Google Analytics använder mer än 70 miljoner webbplatser analysverktyg för att samla in, mäta och utvärdera hemsidans prestanda och prestationer. Om man inte utnyttjar dessa mätvärden har man en allvarlig konkurrensnackdel.


Vad är mätvärden, och varför är de viktiga?


Webstatistik är måtten på åtgärder som vidtagits på en hemsida, till exempel sidvisningar eller konverteringar. Att analysera dessa mätvärden kan avslöja problem och trender som kan användas för att förbättra effektiviteten på din hemsida.


Webstatistik är också en nyckelfaktor när du spårar dina kunders mål och viktiga prestationsindikatorer (Key Performance Indicators (KPI)). Det finns ett brett utbud av mätvärden som du kan använda dig av för att mäta framgången på din hemsida. Du kan bland annat samla in dataanalys för er blogg, webbplatsbokningar och webbutik. Därför är det viktigt att ställa in kvantitativa KPI:er med definierade nummer (referenser så man enkelt kan spåra resultat). Genom att spåra och analysera er trafik kan ni till exempel lära er mer om era kunders beteende och därmed vidta åtgärder som leder till fler konverteringar och därmed öka era intäkter.


Definiera era mål och er strategi


En stor fördel med digital marknadsföring är att nästan alla händelser på er hemsida kan spåras och mätas. Man kan spåra allt från försäljning till delningar på facebook, vilket betyder att det finns ett oändligt antal mätvärden du kan samla in. Så hur bestämmer du vilka mätvärden som ska mätas?


Branschexperter rekommenderar att du börjar med dina primära mål som ni i er verksamhet vill uppnå. De flesta företag mäter framgång genom att definiera ett mål och mäta KPI:er för sina hemsidor.


Här är ett exempel på hur er strategi kan se ut baserat på era mål inom företaget:

 1. Affärsmål: Öka intäkterna

 2. Webbplatsmål: Generera fler leads

 3. Webbplats KPI: öka konverteringen i kontaktformuläret (få fler att fylla i kontaktformuläret)

För att få ihop en lyckad mätning och analys är det viktigt med tydliga mål. Om vi fortsätter på exemplet ovan så är målet med hemsidan att få fler att fylla i kontaktformuläret. Sätt då ett (rimligt) mål på hur många konverteringar ni vill uppnå per månad. Sätt också deadlines så att ni inte mäter samma grejor hur länge som helst. Er strategi ska vara välplanerad: vad händer om ni inte uppnår ett visst mål? Vilka åtgärder ska ni vidta då?


En annan viktig del är att om ni sätter en mättid på 60 dagar (2 månader) så betyder det inte att ni ska överge hemsidan i 60 dagar och sen komma tillbaka och se vad ni fått för resultat. Tvärt om, ni ska dagligen analysera utveckligen och göra småändringar där det behövs för att säkerställa att ni uppnår era mål.


Efter 60 dagar (och dagligt arbete) tar ni resultatet av era webbplatsmätningar och jämför dem med era uppsatta mål för att se om ni har uppnått dem. Genom att fokusera på era mål kan ni arbeta för att skapa uppnåeliga (realistiska) mål och arbeta mot dem med hjälp av mätvärden för att spåra er framsteg. Ni kanske satte för höga mål till att börja med? Då är det dags att tänka om och sätta realistiska mål som ni faktiskt kan uppnå. Det är bättre att ta små men hållbara steg än att ta stora och osäkra steg.


Ni kanske inte lyckades nå målet? Synd.. Utvärdera! Vad kunde ni gjort bättre? Vad har ni missat? Med datan ni fått in på varje specifikt mätvärde kan ni göra en sammanställning av vad som eventuellt gick fel. Vidare kan ni då också utveckla er strategi och göra nödvändiga ändringar på er webbplats. När ni vidtagit de åtgärder ni kommit fram till är det dags att mäta igen.


När ni spårat era mätvärden en period till kan ni börja jämföra med tidigare period och se vad som gick bättre och vad som gick sämre. Det är nu ni börjar få riktiga resultat och det nu ni kan börja fatta kloka beslut. För varje test ni gör ser ni vad som funkar och vad som inte funkar och därmed kan ni utveckla er hemsida till att bli så bra den bara kan. Er strategi är grunden för er hemsidas framgång.


11 webbplatsmätningar som du verkligen bör spåra


Att välja vilka mätvärden som ska spåras på din hemsida kan vara överväldigande då det är svårt att veta vilka mätvärden som faktiskt är betydelsefulla. Ofta kan många av mätvärdena användas tillsammans för att bekräfta resultat och leda dig till nya. Därför har vi samlat en lista med 11 viktiga mätvärden som du bör mäta.

 1. Antal besök på webbplatsen (trafik)

 2. Toppsidor

 3. Trafikkällor

 4. Utgångssidor

 5. Avvisningsfrekvens (bounce rate)

 6. Konverteringsfrekvens

 7. Kostnad per konvertering

 8. Tid spenderad på sidan

 9. Interaktioner per besök

 10. Värde per besök

 11. Nya kontra återkommande besökare


1. Besök på webbplatsen

Hur mycket trafik lockar din hemsida? Det här mätvärdet spårar hur många unika besökare som finns på hemsidan vid en viss tidpunkt, oavsett om de kommer in på hemsidans startsida, undersida eller en bloggartikel. För att bättre förstå kundens beteende bör du mäta trafikmängden inom en viss tidsram. Du kan till exempel spåra webbplatsens aktivitet under de senaste sju dagarna, 3 veckorna eller de senaste 2 månaderna.


Webbplatsbesök kan indikera om besökare tycker webbplatsinnehåll är relevant och engagerande och om en kampanj driver trafik till webbplatsen. En framgångsrik kampanj visar en stadig tillväxt hos unika besökare på webbplatsen. När besökssiffran börjar sjunka kan det vara dags att justera din kampanj.


2. Toppsidor

Gräva lite djupare, vilka är de mest populära sidorna på din hemsida? Att känna till denna information ger en mer detaljerad bild av vilka sidor och vilket innehåll som engagerar era besökare. För att ta reda på vilka sidor som har bäst prestanda på sökmotorer kan du använda verktyg som Google Search Console.


Dina tio bästa sidor kan rankas högt för SEO (sökmotoroptimering). Att spåra din SEO ger dig insikt om vad som fungerar och hjälper dig att justera innehåll på mindre populära sidor. På så sätt kommer du att fatta kloka beslut om hur man växer och hur du kan utveckla ert innehåll. Det här mätvärdet kan också visa webbplatsens toppsidor i sociala delningar, som du kan använda för att finjustera strategin för er strategi på sociala medier.


3. Trafikkällor

Att veta vart dina kunder kommer ifrån (källor) är viktigt. Det ger dig information om vart du ska investera din tid, energi och pengar. Så, hur landar besökare på din hemsida i första hand?


Det finns tre huvudsakliga trafikkällor:

 • Direkt (URL): Besökare skrev webbadressen direkt i webbläsare

 • Sök: Besökare som upptäckts i sökmotorresultaten (SERP)

 • Hänvisning: Besökare som kom från en annan webbplats (tex Facebook eller Instagram)

Det är också viktigt att veta vilken enhet en besökare använder när den surfar på din hemsida. Du kan spåra och samla in mätvärden för att se vilka enheter besökarna använder, vare sig det är mobil, surfplatta eller stationär dator.