top of page

Varför bra webbdesign är viktigt och varför du behöver det


wiklex bloggen Varför bra webbdesign är viktigt och varför du behöver det en wiklex webbyrå stockholm som får alla att synas

De flesta företag vet nu att det är viktigt att ha en bra webbdesign. När allt kommer omkring kan din online-närvaro avgöra ditt företags framgång. Men räcker det att ha vilken hemsida som helst, eller behöver du mer än så?


För småföretag, särskilt om du står inför kostnadsutmaningar eller begränsade tekniska färdigheter, kan det vara svårt att investera i en väl utformad, professionell hemsida. Eller om du redan har en fungerande (men kanske föråldrad) hemsida kan du tvivla på värdet av en ny design. Vi på Wiklex är en webbyrå i Stockholm som jobbar specifikt med att göra professionella och moderna hemsidor tillgängliga för alla så att det inte längre finns en anledning till att inte ha en professionell och modern hemsida.


Det är nämligen så att studier har upprepade gånger visat på att en god webbdesign är viktig och att ditt företags webbdesign påverkar din kundupplevelse, konverteringsgrad och i slutändan dina resultat.


Varför spelar webbdesignen någon roll?

Din hemsidas design är viktig eftersom att dina kunder bryr sig om design. Medvetet eller omedvetet så reagerar vi alla på bilder och intryck och människor dras naturligtvis till snygg design. När det gäller din hemsidas design har studier visat om och om igen att användare snabbt bedömer ditt företag baserat på hur ni presenterar ert varumärke visuellt och kunder slutar ofta använda din hemsida om den är dåligt utformad.


Här är lite viktig fakta om varför en hemsidas design är viktig:


- 75% av användarna bedömer ett företags trovärdighet baserat endast på visuell design (källa)

  • Vad tänker du när företaget du besökare online har en föråldrad design på deras hemsida? Du börjar, medvetet eller omedvetet, tvivla på deras legitimitet, du ifrågasätter deras produkter eller tjänster eller till och med väljer att söka efter andra alternativ för ett bättre svar på ditt problem. Oavsett vad du tänker så visar forskning på att vi definitivt bedömer företag baserat på hur deras hemsida ser ut.


- 94% av användarnas första intryck av hälsovårdswebbplatser var designrelaterade (källa)

  • Första intryck är kraftfulla, och hur din webbplats ser ut kan skapa ett gott intryck eller skrämma iväg besökare. Den här studien fokuserade specifikt på hälsovårdsindustrin, men detsamma gäller för andra industrier.

- Det tar bara besökare 50 millisekunder att bilda ett första intryck av din webbplatsdesign (källa)

  • På tal om första intryck. Användare tar in det första intrycket nästan omedelbart. Enligt en studie från Google tar det bara 50 millisekunder (det är 0,05 sekunder)! På den mini-sekunden har användare inte chansen att läsa din webbplats eller klicka på någonting. Det snabba första intrycket beror på den visuella designen.

- 38% av människorna kommer att sluta engagera sig på din webbplats om ditt innehåll och layout är oattraktivt

  • Dålig webbdesign skadar inte bara din trovärdighet, den kan också undanröja potentiella kunder. Folk föredrar att se innehåll på vackert utformade hemsidor, och om ditt innehåll är oattraktivt förlorar du troligen mer än ⅓ av dina besökare.

Vad menar jag med "bra design"?

Du har förmodligen hört uttrycket "skönhet ligger i betraktarens ögon."


Men även om det verkligen finns en personlig preferens för hur människor tolkar design, visar studier mycket konsistens i hur vi uppfattar design. Faktum är att vetenskap och psykologi stödjer idén om att vi dras till vackra saker, och människor i sig reagerar på bra design.


Alla mönster använder standardelement som färg, form och storlek. En bra design tillämpar dessa element för att skapa ett konsekvent visuellt språk.


Tänk på det som det svenska språket. Vi kommunicerar genom att använda ord, meningar och skiljetecken med konsekventa regler som stavning och grammatik. Naturligtvis är vissa människor mer skickliga på att använda språk än andra, och som din lärare på grundskolan antagligen lärde dig finns det en mätbar skillnad mellan "bra svenska" och "dålig svenska."


På samma sätt finns det något som "bra design" och "dålig design" för din hemsida. Även om vi inte alla är lika skickliga i att kommunicera visuellt, är webbdesigners utbildade att prata det visuella språket. Därför är det viktigt att investera i en professionell, väl utformad webbdesign som kommunicerar effektivt med dina prospekts och kunder.


Varför behöver du bra webbdesign?

Vi har redan prata om att dina kunder bryr sig om bra design, men hur påverkar din hemsidas design deras faktiska upplevelse? Låt oss titta på några specifika sätt som god design kan förbättra din hemsida.


- Användarvänlighet

Design har en enorm inverkan på hur lätt det är för besökare att hitta det de letar efter på din hemsida. Forskning visar att 86% av dina hemside-besökare vill se produkt- eller tjänstinformation, 65% letar efter kontaktinformation och 52% söker en Om-sida för ditt företag.


Din webbdesign borde göra dessa saker så enkla att hitta som möjligt - annars frustrerar du dina besökare och riskerar att skrämma bort dem. Överväg att använda standardkonventioner, till exempel att lägga dina primära tjänster i din huvudnavigering och med ditt telefonnummer i det övre högra hörnet på din webbplats.


Även om din webbplats fungerar perfekt kan en dålig webbdesign få användarna att känna att det är svårare att använda eller hitta det de behöver. Två japanska forskare genomförde faktiskt en studie om detta. De skapade två bankomater som fungerade identiskt, men den ena var attraktivt utformad och den andra inte. Användare rapporterade att den estetiskt tilltalande bankomaten faktiskt fungerade bättre. Så bra webbdesign påverkar både användbarhet och vår uppfattning om användbarhet.


- Navigering

Din navigering är en av de viktigaste delarna i din hemsidas design, så hur den är utformad är avgörande. Här överväger många designers faktiskt psykologin bakom designen genom att tillämpa Hick's Law.


Hicks law säger i huvudsak att ju fler val du ger någon, desto längre tid tar det för honom / henne att fatta ett beslut. Det sammanfattas ofta som "Håll det idiot-enkelt."


Så när vi tillämpar Hicks law på hemsidenavigering vill vi hålla alternativen så enkla som möjligt för att göra det lättare för användare att bestämma vart de ska gå. Som en bra tumregel, försök att begränsa antalet alternativ till sju eller mindre.


Ett exempel är en kund vi jobbade med för några år sedan som specialiserade sig på kontorsmöbler. På sin ursprungliga hemsida (som de låtit en uppenbarligen dålig webbdesigner designa) hade de i huvudnavigeringen en rullgardinslista med 11 olika alternativ - vilket är många val. När vi tittade närmare på alternativen upptäckte vi att det fanns flera liknande kategorier som "konferensstolar", "arbetsstolar", "gäststolar" och "andra sittplatser." Det första vi tittade på var om det var möjligt att förenkla navigeringen genom att kombinera alla dessa kategorier i ett enda alternativ som skulle kunna heta t ex "Stolar".


- Konverteringsgrad

Vi pratar mycket om konverteringsgrad på den här bloggen och det är främst för att vi helt enkelt inte ser meningen med en hemsida om man inte ska jobba mot att ha en så hög konverteringsgrad som möjligt. Och faktum är att bra webbdesign hjälper dig att leda dina besökares ögon och berätta var du vill att de ska titta. På din hemsida kan din design uppmärksamma specialerbjudanden, markera uppmaningar (call to action (CTA)) och hjälpa användarna att identifiera knappar och klickbara element. Alla dessa saker kan hjälpa användare att vidta de åtgärder du vill.


Det finns många olika sätt att optimera din visuella design för konvertering, men låt oss titta på par vanliga exempel.


Ett av de mest effektiva sätten att rikta besökarnas uppmärksamhet mot en önskad åtgärd är att använda vitt utrymme - eller öppet utrymme - runt din uppmaning (CTA).


Det är svårt att prata om vitrum utan att nämna Apple. De är kända för rena mönster och enkla, coola bilder omgiven av massor av vitt utrymme. Meddelandet här är mycket tydligt: de vill att du klickar på den här telefonen - och med nästan inget annat på sidan för att distrahera dig är det nästan svårt att inte göra.I motsatt ände av spektrumet, ta en webbplats som Amazon. Amazons hemsida är full av information och produktalternativ, men en sak sticker alltid ut: den gula knappen "Lägg till i kundvagn". Till och med på en upptagen sida skapar kontrasterande färger och stilar en visuell hierarki som drar dina ögon mot den helt viktiga konverteringsknappen.


- Professionella intryck och tillit

Som vi nämnde tidigare kommer 3 av 4 användare att bedöma ditt företags trovärdighet baserat på din hemsidas design. Mönster som ser moderna och professionella ut uppmuntrar tillit. Samtidigt kan en dåligt utformad hemsida göra att någon tvivlar på din legitimitet. Om du till exempel letade efter en begagnad bil, vilka av dessa företag skulle du lita mer på?

Ett annat sätt bra webbdesign förbättrar förtroendet är genom varumärkeskonsistent. Speciellt om du har ett väletablerat varumärke känner dina kunder antagligen igen saker som din logga, dina färger eller din stil. Din webbdesign bör återspegla ditt varumärke och hjälpa dig att försäkra människor som känner till dig att de är på rätt plats.


Ta exempelvis en titt på dessa webbdesign från två välkända fraktbolag. Även om du inte kan läsa logotyperna känner du förmodligen igenom det distinkta färgschemat för UPS kontra FedEx.

- Mobilvänlighet

Majoriteten av online-sökningar sker nu på mobila enheter, och den trenden kommer bara att fortsätta. Och med Google nu som ett mobilt första tillvägagångssätt är en mobilvänlig webbdesign en nödvändighet för att hålla sig relevant och för att bli hittad online. Faktum är att 85% av vuxna tycker att ett företags mobila webbdesign borde vara lika bra eller bättre än deras stationära webbdesign.


Alltför ofta fastnar webbdesigners i att en hemsida ska se perfekt ut på stationära datorer - som om de gör en broschyr. Men bra webbdesign måste gå långt utöver en enda skärm. I dagens mobilvänliga värld behöver du en lyhörd webbplatsdesign som gör att din webbplats ser ut och fungerar bra på enheter i alla storlekar.


- SEO

Slutligen handlar bra webbdesign inte bara om de visuella elementen i frontend. Hur designen samlas bakom kulisserna kan djupt påverka saker som sökmotoroptimering.


En hemsidas webbdesign kan se bra ut på utsidan, men om den har tunga kodning eller för många stora bilder som gör det långsamt att ladda, kan det skrämma iväg besökare och påverka er SEO-marknadsföring negativt. Webbdesigners kan också ibland släpas med smarta mönster eller tekniker som ser bra ut, men i slutändan skadar optimeringen av en webbplats.


Får ni rätt resultat och skapar ni rätt intryck med er hemsidas design?

Din webbplatsdesign är ett av de kraftfullaste verktygen som ditt företag har för att göra ett gott första intryck. Men för att göra det behöver den en bra webbdesign.


Medan en bra webbplats innebär mycket mer än bara designen, förväntar sig era kunder en attraktiv visuell layout. Och de kommer att bedöma ditt företag efter utseende innan de läser ett enda ord.

 

Wiklex specialiserar vi oss på att utforma unika och professionella hemsidor som är anpassade efter just er bransch. Vi hjälper er att utveckla en modern, unik och professionell hemsida och med våra prenumerationslösningar faller våra tjänster garanterat inom er budget utan att tumma på kvalitet eller design. Boka ett introduktionsmöte!

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


PRENUMERERA

Vi meddelar dig när vi släpper nytt innehåll så att du alltid har den senaste informationen om allt du behöver för att lyckas med din hemsida!

Super! Du prenumererar nu på Wiklex Bloggen.

bottom of page